Чай фруктово-квітковий - користь напою для здоров'я
Приємний смак і насичений аромат фруктово-квіткового чаю - не єдині переваги напою. Він являє собою високу цінність як джерело вітамінів і мінералів, а також інших необхідних організму речовин. Чаювання з такими напоями - приємне і корисне задоволення, яке несе позитивний вплив на всі системи організму.
Користь фруктово-квіткового чаю
Вживаючи фруктово-квітковий чай,можна підвищити імунітет і поліпшити здатність організму чинити опір стресам. Такі властивості обумовлені високим вмістом вітамінів C і P в більшості напоїв. Одним з найбільш популярних вважається фруктово-квітковий чай з лісових ягід з включенням різних рослин в його склад. Склад даного типу багатий на антиоксиданти - речовини, завдяки яким можна запобігти пошкодження клітин. Лісові ягоди - природне джерело органічних кислот, сапонінів, глікозидів, флавоноїдів, фенольних сполук. Разом ці компоненти забезпечують протизапальну, сечогінну, жовчогінну, антисептичну дію. Такі ж речовини містяться в чаї, який зібраний на основі квіток троянди, жасмину, хризантеми, липи, тайського Анчан.
Деякі з речовин, які знаходяться в складі фруктово-квіткових чаїв,мають здатність попереджати тромбоз. Цим властивістю відрізняються кумарини - компоненти, які присутні в вишні та черешні. У полуничних же шматочках міститься еллаговая кислота і вітамін C - речовини, які зміцнюють імунітет, оновлюють клітини організму. У полуниці є цінний інгредієнт фізетін - він стимулює роботу мозку і допомагає запобігти мозкові патології, в тому числі, хвороба Альцгеймера.
Купівля фруктово-квіткового чаю з суницею буде гарною ідеєю для тих, хто шукає натуральний джерело кальцію і заліза. Користь цієї ягоди висока - вона допоможе знизити холестерин, поліпшити роботу серця. Суниця позитивно впливає на травлення і функції щитовидної залози.
Цінним рослинною сировиною для купажів стали листя брусниці. У них відзначається сечогінний і відхаркувальну дію, яке поєднується з приємним смаком і ненав'язливим ароматом.
Як вибрати і заварити фруктово-квітковий чай
При виборі фруктово-квіткового чаю варто пам'ятати, що ці склади можуть чинити сильний вплив на організм. Важливо враховувати властивості рослин, які входять в купажі. З обережністю потрібно вибирати склади, що знижують або підвищують тиск. Заварювати чай можна звичайною водою, проте в деяких випадках її доречно замінити злегка нагрітим фруктовим або ягідним соком.
Чай з шматочками плодів і фруктів краще заварювати в скляному чайнику. Якщо в суміші присутній листовий чай, варто готувати напій за допомогою френч-преса. Квітково-ягідну заварку можна використовувати більше одного разу - вона втрачає цінні властивості, а в деяких випадках здатна виділяти шкідливі речовини.