Чорний чай - секрети заварки, користь напою
Приємний смак і характерний аромат чорного чаю знайомі кожному. Благородний напій має особливу неповторну текстуру і надає на організм тонізуючу дію. На відміну від зеленого чаю, чорний є ферментованим і проходить особливу процедуру обробки. В ході неї листя рослини окислюються і набувають цінні речовини - теарубігіни. Саме від них залежить насичений колір і смак напою, його здатність тонізувати організм. При обробці чорний чай збагачується теафлавінів. Вони теж надають йому приємний і злегка терпкий смак, яскраво-золоту забарвлення. Процес окислення чорного чаю може досягатися за рахунок сушки листя, їх завяливания, обсмажування, скручування.
Сорти чорного чаю
Вибираючи напій до смаку, можна зіткнутися з великим асортиментом сумішей для заварки, які пропонують виробники. Найбільш популярними сортами чорного чаю вважаються:
- Ассам - індійський крупнолистовой чай з терпким, злегка солодовим смаком. Його колір коливається від оранжевого до червоного, залежно від міцності. Чорний чай Ассам добре комбінується з лимоном, чебрецем, м'ятою, молоком, цукром. У нього можна додавати спеції.
- Цейлонський чай - терпкий або злегка солодкуватий напій, міцність якого може бути високою або помірною. Його відрізняє бурштиновий колір і багатий аромат.
- Кимун - китайський чай з медово-фруктовим смаком і квітковим ароматом. Напій можна дізнатися по червоно-коричневого кольору.
- Лапсанг Сушонг - китайський чорний чай з характерним запахом диму, який нагадує копченості. Палітра напою багата і являє собою букет з присмаків чебрецю, горіхів, чорносливу, кориці, імбиру. Має червонуватий відтінок.
- Ерл Грей - індійський, цейлонський або китайський чай, який оброблений маслом бергамоту. За рахунок цього компонента забезпечується сильний освіжаючий смак напою.
Сорти чорного чаю розрізняються за характером смаку і по колірних відтінків. Однак усіх їх об'єднує користь, яку напої приносять для здоров'я людини.
Користь чорного чаю для організму
Правильно обраний і заварений чорний чай - природний енергетик і цінне джерело дубильних речовин, амінокислот, кофеїну, фтору, танінів, заліза, марганцю, магнію, натрію, йоду, кремнію, фосфору, кальцію і золота. Напій зміцнює зуби і ясна, позитивно впливає на травлення, допомагає впоратися з головним болем і нормалізує тиск. Вживаючи чорний чай регулярно, можна на 70% знизити ймовірність інсульту і захистити себе від підвищення рівня холестерину в крові. Також він благотворно впливає на клітини шкіри, запобігаючи старінню і ранні вікові зміни. Варто враховувати, що кофеїн в чаї діє більш м'яко - плавно піднімає працездатність і не шкодить роботі серця.
Щоб напій приносив користь, потрібно пам'ятати, що пити чорний чай дуже гарячими не можна. В крутий заварці містяться речовини, потенційно канцерогенні для організму. Набагато безпечніше пити помірно гарячий напій.