Як вибрати ідеальний кавун: перевірені поради і прості дії

Як вибрати ідеальний кавун: перевірені поради і прості дії
27/07/2020

Кавун - ягода, яка освіжає в літній день і є корисною для здоров'я. У м'якоті міститься незамінний для імунітету вітамін С, необхідні калій і магній, а також фолієва кислота. Стигла ягода відрізняється соковитою, солодкою і смачною м'якоттю, яка відмінно втамовує спрагу. Оскільки багато людей вважають за краще її іншим ягодам, актуальним є питання, як правильно вибрати кавун.

Для того щоб не було розчарування після покупки, необхідно вивчити прості поради щодо вибору. Дотримуючись їх, кожен любитель такого ласощі зможе купити смачний і корисний кавун, який є абсолютно безпечним для здоров'я. Онлайн-супермаркет Vitok пропонує до придбання тільки свіжі ягоди і фрукти, які мають чудовий смак і бездоганну якість. Ціна відрізняється доступними показниками.

Як вибрати хорошу стиглу ягоду

Для того щоб кавун не розчарував своїм смаком і відтінком м'якоті, рекомендуємо дотримуватися простих, але перевірених рад. Для виконання таких дій не потрібно великих зусиль. Основне в процесі - уважність до деталей і дотримання простих правил для вибору стиглої і безпечної ягоди. Даний підхід дозволить отримати ласощі, яке дійсно корисно для здоров'я і має бездоганний цукровий смак.

Коли купувати

Перше правило стосується покупки ягоди в правильний час. Це означає, що купувати кавун слід не раніше другої половини серпня. Ранній урожай нерідко містить в собі компоненти, що стимулюють ріст, а також нітрати. Такий склад не тільки небажаний для організму, але і є небезпечним, оскільки може привести до отруєнь. Безумовно, в продажу кавуни з'являються набагато раніше, їх можна зустріти на полицях магазинів в липні. Однак користь від такого придбання буде сумнівною. Саме тому, щоб виключити всі ризики для здоров'я, слід купувати баштанні не раніше зазначеного терміну, а для цього варто запастися терпінням.

Перевірка стану кірки

Основний показник зрілості і безпеки ягоди - в правильному стані кірки. Перед покупкою рекомендується ретельно оглянути кавун з усіх боків, звернувши увагу на наступні аспекти:

  • На кірці повинні бути відсутніми плями, вм'ятини, подряпини і тріщини. Через тріщини можуть проникати хвороботворні бактерії і мікроби, які є небажаними для організму людини.
  • Забарвлення має бути яскравим і рівномірним. Найкраще віддавати перевагу блискучою шкірці і контрастним смугах, оскільки це ознаки стиглої і смачною ягоди.
  • Кавун повинен мати витягнуту або кулясту форму.
  • При детальному вивченні кірки слід звернути увагу на наявність аромату свіжого сіна. Його присутність - ознака незрілого плода.

Висохлий хвостик кавуна не завжди є ознакою стиглої м'якоті. У тому випадку, коли урожай був зібраний завчасно і встиг полежати на полиці магазину, хвостик буде висихати. Пожовкла плодоніжка також може бути ознакою стиглості. Занадто мляві і зелені хвостики свідчать про те, що ягоди були зірвані раніше покладеного часу, їх купувати не рекомендується.

Жовта пляма на кавуні

Один з найбільш вірних ознак стиглості і безпеки ягоди - правильні параметри жовтої плями. Його ще називають «щічкою». Її утворення відбувається внаслідок лежання ягоди на одному боці в період дозрівання. Насторожити має відсутність такого плями або занадто великі його розміри. Стигла ягода, вирощена без додавання стимуляторів росту, матиме «щічку» діаметром від 5 до 10 см. Не повинні лякати рівномірно розподілені по шкірці світлі плями, оскільки вони виникають після припинення вироблення хлорофілу. Пляма земляного відтінку - вірна ознака незрілості ягоди, а також використання добрив.

Постукати по кавуну і стиснути його

Постукати по кавуну і стиснути його - прості дії, які дозволяють визначити зрілість м'якоті. Перевіряючи ягоду за допомогою нескладних постукувань, слід звернути увагу на такі аспекти:

  • Ознака стиглості - дзвінкий і виразний звук після стуку по шкірці. Наявність глухого і нечіткого звуку - вірна ознака незрілої м'якоті.
  • Притримуючи ягоду однією рукою, постукуючи при цьому по шкірці інший, можна відчути вібрації. Такі ознаки має стиглий і соковитий кавун.
  • Не менш важлива дія - стиснути ягоду, приклавши до неї вухо. У разі стиглості можна почути потріскування. Такий кавун буде очікувано смачним і цукровим.

Звернувши увагу на всі ознаки стиглої ягоди, кожен любитель зможе підібрати не тільки смачне і освіжаюче, але і корисне для організму літні ласощі.